Tuesday, August 26, 2014

Kõleda ilma supp


Ma olen tegelikult päris suur supifänn, aga naljakal kombel valmivad minu köögis üsna sarnast sorti supid. Kas klassikalised köögiviljapüreesupid või selged hakkliha-köögiviljasupid. Ma polnud kunagi mõelnud sellele, et teeks asja pisut põnevamaks ja lisaks supile näiteks tomatipastat või läätsesid. Selline ta igal juhul sai - järjekordne improvisatsioonipuhang, kui külmkapis on vaja igale toiduainele rakendus leida, enne kui need hukka lähevad.

Kuna see supp on tomatine, üsna paks ja tummine, sisaldab läätsesid, küüslauku, tšillit ja teisi pipraid, sobib see ideaalselt sügis-talviseks hooajaks, kui keha nõuab soojendavaid toite.

Koostisosad:

2 kartulit
1 väiksem mugulsibul
1 suur porgand
2 peotäit rohelisi aedube
1-2 peotäit meelepäraseid külmutatud köögivilju (vastavalt poti suurusele)
2 peotäit rooma salatit või lehtkapsast
2-3 küüslauguküünt (värskelt pressitud või 1 spl kuivatatud küüslauguhelbeid)
1 värske tšillikaun või 1-2 tl kuivatatud tšillihelbeid (olenevalt sellest, kui teravat maitset soovid)
400-450 g kanafileed
140 g 100%-list tomatipastat
1 peotäis punaseid läätsesid (kiirkeeduläätsed valmivad kiiremini :))
2 puljongikuubikut
karri (kana maitsestamiseks)
must pipar
Cayenne'i pipar
1 tl kookos- või rapsiõli praadimiseks

Haki kõik, mis vajab hakkimist: kartul, porgand, sibul, tšilli, kanafilee (väiksemateks kuubikuteks), rooma salat (ribadeks). Kuumuta pannil õli, pane juurde sibul koos porgandiga. Prae kergelt läbi, kuni sibul on klaasjas, siis lisa kana. Kana ei pea päris läbi küpsetama, kuna supipotis küpseb see edasi. Maitsesta karriga.
Vala valmis segu supipotti ja lisa natuke vett, et põhjakõrbemist vältida. Pane segule juurde kartulid ja lase pisut kaane all haududa, kuni kartul on poolpehme. Lisa oad ja külmutatud köögiviljad. Kui vett on väheks jäänud, vala jälle pisut juurde. Hauta kaane all, kuni köögiviljad on pehmed. Nüüd lisa tomatipasta, tšilli, küüslauk ja läätsed. Lase jälle kaane all podiseda, aeg-ajalt segades, kuni läätsed on poolpehmed. Viimaks lisa juurde vett täpselt nii palju, et supp ei oleks liiga vedel, aga mitte ka liiga puder. Konsistents peaks olema pigem paksem kui vedelam, vajadusel saad järgmistel serveerimistel vett juurde panna.
Lisa supile puljongikuubikud, maitsesta musta pipra ja Cayenne'i pipraga ning lase umbes 5 minutit podiseda. Kõige viimasena lisa värske rooma salat.

Serveerimisel võid supile peale veel värsket rooma salatit panna. Kõrvale viiluke täisteraleiba ja saabki kõht täis.

PS! Mina ei lisa suppidele kunagi eraldi soola. Olen soola kasutamisest võõrdunud ning panen seda väga vähestesse toitudesse. Kuna puljongikuubikud sisaldavad juba piisavalt soola, pole tarvis toitu üle soolata. Mida vähem soola, seda tänulikum süda :)

B

No comments:

Post a Comment