Ma pole umbes aasta aega midagi magusat oma ahju küpsema pannud. Lihtsalt leian, et kui mul on eesmärk, mida saavutada ja magusa tarbimine juhib mind alati libedale teele, siis pole mul mõtet ennast küpsetamisega piinama hakatagi. Isegi mitte sõpradele. Isegi mitte siis, kui keegi tahab külla tulla ja palub, et no kuuleee, tee pliiispliiis seda head õunakooki, mida sa vanasti tegid. Ja kui ma teengi, võtab külaline tükikese ning ülejäänu jääb minuga tõtt vahtima. Teades ennast, ei lase see kook end kaua paluda - üsna ruttu teen sellele otsa peale. Järgmisel päeval on kahetsus ja süümepiinad piiritud. Miks seda kõike läbi elada? Pointless. Parem võtan oma tükikese kooki sünnipäeval või ostan kohvikust. Nii ei teki liialdamise ohtu ja tarbetuid süümekaid. Kondiitrioskused aga võtan tarvitusele siis, kui tean täpselt, et suudan ennast vaos hoida ja olukord ei välju kontrolli alt.
Eile oli see päev. Ma küpsetasin. Ise. Kodus. Oma ahjus. Šokolaadikooki. Ma ei suutnud seda tükk aega uskuda ja suhtusin oma tegevusse äärmise ettevaatlikkusega. Kas ma tõesti nüüd teengi seda? Seda, millest teadlikult hoidun, kuna olen piiritundetu õgard? Kuna leitud retseptis aga midagi pööraselt ebatervislikku ei olnud (noh, suhkrukuhjad, nisujahumäed ja sulavõijõed), siis otsustasin katsetada.
Taignakogus oli õnneks piisavalt väike, sõbranna käis ka külas ning Rauno sai oma osa. Ja mulle jäi seekord piisavalt vähe, et mitte süümekaid tunda, piisavalt palju, et magusat ampsu ka tõeliselt nautida, ilma et see märkamatult mu kõhtu kaoks. Pean märkima, et määrisin oma tükikestele pisut maapähklivõid ka peale ja taevas ma olingi :)
Aga retsepti juurde.
Tervisliku šokolaadikoogi jaoks läheb vaja:
200 ml kaerajahu
50 ml kaerakliisid (ja miks mitte kasutada pisut täisterakaerahelbeid - katsetamise küsimus)
1 dl vaniljemaitselist valgupulbrit
1/4 tl soola
3 spl toorkakaod (mitte seda magusat pulbrit)
1/2 tl küpsetuspulbrit
2 spl agaavisiirupit või vedelat mett (või steviat, aga selle kogust ma määrata ei oska)
200 g marjapüreed (ise kasutasin Salvesti mustikamaitselist beebitoitu, aga miks mitte püreerida ise värskeid marju ja puuvilju)
4 munavalget
100 ml vett
Sega ühes kausis kokku kuivained (kaerajahu ja -kliid, valgupulber, sool, kakao, küpsetuspulber), teises kausis vispelda segamini munavalged, agaavisiirup, marjapüree ja vesi. Vala vedelad koostisosad kuivainetega kokku ning sega ühtlaseks taignaks. Vala tainas vormi. Kui kasutad lahtikäivat vormi, siis võid vooderdada küpsetuspaberiga, keeksivormi võid määrida õhukese kihi rasvainega. Mina kasutasin 24 cm läbimõõduga vormi ja kook tuli võrdlemisi õhuke, mida väiksem vorm, seda paksem kook. Pista kook ahju, küpseta 200 kraadi juures 20-25 minutit ja ongi valmis! Naudi tassi kohvi juurde või võta mõnusaks vahepalaks tööle kaasa.
Kui ma vähegi aega leian, püüan retsepti ka Nutridatasse sisse toksida, et makrod välja arvutada.
Küll aga tuleb meeldetuletuseks mainida, et mõõdukus käib koogiampsudega käsikäes. Nii et ühekorraga tervet kooki hinge alla lükata pole mõtet.
Mõnusat maiustamist :)
B
EDIT: Toksisin retsepti Nutridatasse. 100 g šokolaadikooki sisaldab:
Energiat 186 kcal
Rasvu 3,82 g
Valke 13,9 g
Süsivesikuid 23,9 g
Kiudaineid 4,37 g
No comments:
Post a Comment